С тържествена церемония днес бе отбелязана 137-ата годишнина от обединението на Източна Румелия с Княжество

...
С тържествена церемония днес бе отбелязана 137-ата годишнина от обединението на Източна Румелия с Княжество
Коментари Харесай

Община Видин почете Деня на Съединението 

С тържествена церемония днес бе отбелязана 137-ата годишнина от обединяването на Източна Румелия с Княжество България. По традиция честването се организира приемблематичния монумент на Скърбящия воинна площад „ Съединение “ във Видин. Сред формалните посетители на събитието бяха кметът на Общината д-р Цветан Ценков, регионалният шеф Огнян Асенов, ръководителят на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кметът Борислава Борисова и др. Присъстваха също представители на институции и организации, на политически партии, учители, възпитаници, жители.

​Празнично слово произнесе кметът на Община Видин доктор Цветан Ценков. „ Невъзможно е един същински родолюбец да застане до този знаков монумент в нашия град и да не изпита същинско възприятие на поклонение пред самоотвержените старания на българите да запазят националната си еднаквост и целостта на страната, само че в това време да бъде изпълнен и с дълбока тъга поради платената висока цена “ – каза той. Видинският кмет подчерта, че паметникът на Скърбящия воин увековечава подвига на падналите в Сръбско-българската война, одобрявана от нашия народ за братоубийствена, въпреки мотивът за нея да е вражеската експанзия, настъпила след Съединението. И ненапразно този монумент се дефинира като уникален, тъй като е единственият в България и може би единствен в света монумент на падналия боец, който не се радва на успеха, а скърби за починалите.

Припомняйки историческите събития от 1885 година, доктор Ценков означи, че в героичната отбрана на справедливата идея на Съединението е и бойното кръщение на Трети пехотен Бдински полк, с чиито подвизи се гордеем. „ Събитията от преди повече от век дефинират в дълготраен проект развиването на страната ни по пътя на независимостта и превръщането й в равнопоставена на останалите страни в Европа. Затова през днешния ден с бездънен реверанс почитаме святата памет на славните ни прародители, които дадоха живота си, с цел да бъде реализирано обединяването на България! “, сподели още кметът на Видин.

Честването на 6 септември – Съединението на Източна Румелия с Княжество България, продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Скърбящия боец.

На финала присъстващите се хванаха на кръшно „ Дунавско хоро “, което поведоха танцьори от Ансамбъл „ Дунав “. Така Община Видин се причисли към самодейността „ Всенародно празнично хоро за единство “, проведена от списание „ Дестинация България “, телевизия „ Туризъм “ и ръководителя на УС на Сдружение „ Туризъм “, с поддръжката на вицепрезидента на Република България госпожа Илияна Йотова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР